fbpx

TEKSTER: VILHELM KRAG – MUSIKK: BJØRN VIGE

Facebook
Cover: Frode Isachsen

I forbindelse med 150-årsjubileet for Vilhelm Krags fødsel, gir Bjørn Vige i disse dager ut et album der han har laget nye melodier og arrangementer til ti Vilhelm Krag-tekster. For litt over hundre år siden komponerte Johan Halvorsen tretten melodier til Krags tekster. Disse er siden blitt grunnstammen i det vi i dag kaller «sørlandsviser», og har uten tvil har hatt stor betydning for utviklingen av den sørlandske identiteten. Bjørn Vige har tatt for seg noen av de samme tekstene, og har laget nye melodier til disse.

Det er først og fremst i hverdagsskildringene Krag viser sin genialitet. I sangene møter vi Elisabeth, som tas imot av sin stolte familie på dampskipsbryggen etter å ha studert til lærer i Christiania. Vi får også høre om Tonette, som blir forført av en predikant, og bryggesjauerne som står og hutrer og fryser tidlig om morgenen, mens de venter på Østerbåden. I diktet «Sommer på havna» treffer vi rivjernet Tilla som skal konfirmeres, og Lars, som tidlig hver morgen kommer rullende inn i byen med melkespann på hestevognen sin. Det er den rene, blanke hverdagen som lyser imot oss i disse tekstene.

Underveis i arbeidet har Bjørn Vige også valgt å stanse opp ved en del Krag-tekster som hittil ikke har vært utgitt i noen diktsamlinger, bl.a tre kjærlighetsviser. Disse tekstene viser oss en litt mer melankolsk og drømmende Krag.

Ved årtusenskiftet ble dikteren valgt til «Århundrets sørlending», trolig bl.a. fordi han insisterte på at landsdelen skulle hete Sørlandet. Dermed ga han folket i sør en sårt tiltrengt identitet. (Tidligere ble landsdelen betraktet som en del av Vestlandet). Men hans betydning for ettertiden har like mye med sørlandsvisene å gjøre, viser som lever i beste velgående blant folk den dag i dag.

Vi håper med dette albumet å gi vårt bidrag til denne tradisjonen.

Glytte Forlag
Kirsten Barka

Litt om artisten:
Komponist på LP´en «Før oljå kom» med Ryfylke Visegruppe, 1982. (Prøysenprisen).
Komponist og tekstforfatter på LP´en «Forlis» med samme gruppe (Nominert til Spelemannsprisen 1983).
Vant Melodi Grand Prix med datteren Silje Vige i 1993 med sangen «Alle mine tankar.»
Siste utgitte album: Preikestolensemblet, 2018